
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 20 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Przekąskę z mięsem mielonym i mozzarellą
Mięsne kuleczki nadziane włoskim serem mozzarella to idealna propozycja przekąski na zimno i na ciepło. Stanowią również ciekawą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Dobrze doprawiona kompozycja mięsa i ciągnącego się sera, podana z ziemniakami i ulubioną surówką to również świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad!
Składniki na Przekąskę z mięsem mielonym
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 opakowania sera 'Mozzarella'
- 1 jajko
Sposób wykonania Przekąski z mięsem mielonym
- Sery wyjąć z opakowań, odsączyć z wody, w której były marynowane, każdy podzielić na 10 kawałków.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść na dłoni, do środka włożyć kawałek sera i oblepić go dokładnie mięsem. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na głębokim tłuszczu po 4–5 minut na małym ogniu. Po usmażeniu każdy pulpet odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z sosem czosnkowym lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak kotletów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1