
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Przekąskę z mięsem mielonym i jajkiem
Smakowita przekąska podawana na różne okazje. Szybka i łatwa w przygotowaniu, a efekt pod względem wizualnym oraz smakowym zachwyca domowników i gości. Doskonale sprawdza się jako przystawka bądź na luźniejszych spotkaniach jako przekąska. Podawana z sosami bądź warzywami.
Składniki na Przekąskę
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 11 jajek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Przekąski
- 10 jajek zalać wodą i ugotować na twardo (gotować ok. 8 minut), następnie je wystudzić i obrać.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować placki wielkości połowy dłoni, do środka włożyć całe jajo i oblepić je dokładnie mięsem. Każdą kulę obtoczyć w bułce tartej.
- Pulpety smażyć na głębokim tłuszczu po 6–8 minut na małym ogniu. Po usmażeniu, każdy kotlet odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z sosem czosnkowym lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak kotletów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1
- Dla zróżnicowania przepisu, jajka można zastąpić kawałkami sera „Mozzarella”
Żona ostatnio robiła na imprezkę. Fajnie się prezentowały i smakowały.
Cieszę się bardzo, że smakowały:)