
- Czas przygotowania: 20 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 210 kcal/1 porcja
Przepis na Pomidory faszerowane warzywami i tuńczykiem
Kompozycja smakowa warzyw i wyrazistego tuńczyka ukryta pod czerwonym kapelusikiem to idealny pomysł na przystawkę dla gości bądź przekąskę. Faszerowane pomidory zadowolą nie tylko miłośników ryb i entuzjastów zdrowego żywienia. Taka potrawa to zarówno uczta dla podniebienia, jak i przyjemność dla oka!
Składniki na Pomidory faszerowane
- 5 pomidorów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/4 papryki
- 2 małe ogórki korniszone
- 2 łyżki marynowanej kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pomidorów faszerowanych
- Pomidory umyć, odciąć ich górne części tak, aby powstały daszki oraz wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki.
- Z pomidorów odciąć dolne części tak, aby pomidorowe koszyki były stabilne.
- Mięso z tuńczyka odcedzić z wody, w której było marynowane, rozgnieść za pomocą widelca.
- Kawałek papryki opłukać, pokroić w kostkę, wymieszać z tuńczykiem.
- Ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z marynaty, dodać do tuńczyka i papryki.
- Do nadzienia dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić pomidorowe koszyczki; każdy z nich przykryć daszkiem.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.