
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 490 kcal/1 porcja
Przepis na Podudzia z kurczaka w miodzie i ketchupie
Tanio, szybko i bez marnowania czasu na zaglądanie, co chwilę do piekarnika. Uwielbiane przez wszystkich kurczakowe nóżki. Podudzia z kurczaka w miodzie i ketchupie to danie typu jednogarnkowego. To kuchnia dla typowo zabieganych i nielubiących spędzać wielu godzin przy garnkach. Podudzia z kurczaka w miodzie i ketchupie to gwarancja powodzenia. Nie ma szans, żeby ktoś kręcił nosem. Wręcz przeciwnie, będą wcinać, aż uszy będą się trzęsły.
Składniki na Podudzia z kurczaka
- 6 podudzi z kurczaka
- 6 dużych ziemniaków
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Podudzi z kurczaka
- Podudzia umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą ketchup, miód, słodką paprykę, szczyptę soli i pieprzu oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podudzia przełożyć do uprzednio przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, delikatnie doprawić solą, pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Na warstwie ziemniaków ułożyć podudzia, skropić całość pozostałą marynatą.
- Potrawę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, aby woda zawarta w ziemniakach i mięsie odparowała.
- Danie podawać z ulubionymi dodatkami.
Danie cud malina! Po prostu łatwe i nie wymagające zbyt dużo uwagi jeśli nie ma się czasu zaglądać do piekarnika, co parę minut 😉 A poza tym pycha.
zgadzam się z poprzednim wpisem, danie smaczne i szybkie w przygotowaniu
Dziękuję!:)
pycha !
🙂 też je uwielbiam 🙂