
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 870 kcal/1 porcja
Przepis na Podroby z kurczaka w cebulce
Niemalże każdy w dzieciństwie zastanawiał się, dlaczego kurka ma tylko jeden żołądeczek. One były takie pyszne… hmmm. Dziś bez najmniejszego problemu można sobie sprawić gulasz czy potrawkę z samych drobiowych podrobów, w ilościach, na jakie przyjdzie tylko ochota. Dodatkowo wśród żołądków i serduszek można przemycić tak drogocenną wątróbkę, za którą niestety dzieci nie przepadają. Podroby z kurczaka w cebulce to swoisty powrót do dzieciństwa.
Składniki na Podroby z kurczaka
Sposób wykonania Podrobów z kurczaka
- Wątróbki, serca i żołądki umyć, osuszyć; serduszka przekroić na pół.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać żołądki, smażyć pod przykryciem aż się zrumienią.
- Do podsmażonych żołądków przełożyć serca, dobrze je zrumienić, po czym dodać obrane i posiekane w piórka 3 cebule; wszystko poddusić.
- Na końcu dodać wątróbkę, smażyć całość przez kilka minut.
- Potrawę doprawić solą i pieprzem (nie robić tego wcześniej!); podawać z pajdą świeżego chleba.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wątróbki nie należy solić w trakcie smażenia, ponieważ może ona stwardnieć i zgorzknieć