
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 260 kcal/100 g
Przepis na Placki ziemniaczane
Jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe i ekonomiczne. Zarazem sycące. Placki ziemniaczane ze śmietaną, cukrem, sosem czy bryndzą to tylko nieliczne propozycje. To szybkie danie, które daje również możliwość wykazania się inwencją twórczą.
Składniki na Placki
Sposób wykonania Placków
- Obrać ziemniaki i cebulę, następnie warzywa opłukać.
- Ziemniaki utrzeć na tarce na małych oczkach a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Starte ziemniaki odcedzić na sicie lub durszlaku o drobnych oczkach; przełożyć odciśniętą masę do miski.
- Do utartych ziemniaków dodać cebulę, jajko, sól, pieprz, następnie całość wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej lub smalec.
- Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, pieczarkowym lub sosem węgierskim.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Ziemniaki można utrzeć na bardzo małych lub średnich oczkach w zależności od preferencji
- Olej lub smalec należy przygotować w takiej ilości, aby patelnię napełnić nim do połowy
- Warto użyć smalcu – placki będą smaczniejsze
- Przed włożeniem placków na patelnię, warto mocno rozgrzać tłuszcz, aby placki go nie wsiąkały
- Przed rozpoczęciem pieczenia, należy włożyć odrobinę ciasta na patelnię, aby sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednią rozgrzany; jeśli ciasto będzie skwierczeć, można zaczynać smażenie placków
- Kuchenkę ustawić na 6 lub 7 lub stopień mocy lub używać średniego palnika
- Placki po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym
dodaję też mąkę do ciasta. Dlaczego? Bo zawsze moja mama tak robiła 🙂
Jeśli ziemniaki nie są wodniste, mąki nie trzeba dodawać; wystarczy je dobrze odsączyć. Zachęcam do spróbowania wersji bez mąki:)