Dodatkowe porady!

  • Ziemniaki można utrzeć na bardzo małych lub średnich oczkach w zależności od preferencji
  • Olej lub smalec należy przygotować w takiej ilości, aby patelnię napełnić nim do połowy
  • Warto użyć smalcu – placki będą smaczniejsze
  • Przed włożeniem placków na patelnię, warto mocno rozgrzać tłuszcz, aby placki go nie wsiąkały
  • Przed rozpoczęciem pieczenia, należy włożyć odrobinę ciasta na patelnię, aby sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednią rozgrzany; jeśli ciasto będzie skwierczeć, można zaczynać smażenie placków
  • Kuchenkę ustawić na 6 lub 7 stopień mocy lub używać średniego palnika
  • Placki po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym
  • Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy zagęścić go 1 łyżką mąki rozmieszaną z dwiema łyżkami wody
  • Woda musi być przegotowana, najlepiej jeszcze gorąca; dodanie zimnej wody spowoduje stwardnienie mięsa
  • Wodę można zastąpić bulionem, ale należy wówczas zmniejszyć ilość soli i pieprzu
  • Przed dodaniem śmietany do sosu, należy wymieszać ją z odrobiną gorącego wywaru; w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
  • Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów
Dodaj do ulubionych