
- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas gotowania: 1h 15 min
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 780 kcal/1 porcja
Przepis na Placki ziemniaczane po węgiersku
Wyraziste danie, które zachwyca wielością smaków. Z jednej strony delikatne placki ziemniaczane, chrupiące i puszyste z drugiej nieco ostry, aromatyczny gulasz, którego smak przełamuje delikatność śmietany. Doskonały pomysł na obiad oraz na kolację. Rozgrzewające i sycące danie, polecane szczególnie w chłodniejsze dni.
Składniki na Placki
- Placki ziemniaczane
- 10 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- olej lub smalec do smażenia
- sól
- pieprz
- Sos węgierski
- 1 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 2 cebule
- 3 papryki, każda innego koloru
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- pietruszka lub koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Placków
Placki ziemniaczane
- Obrać ziemniaki i cebulę, następnie warzywa opłukać.
- Ziemniaki utrzeć na tarce na małych oczkach a cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Starte ziemniaki odcedzić na sicie lub durszlaku o drobnych oczkach; przełożyć odciśniętą masę do miski.
- Do utartych ziemniaków dodać cebulę, jajko, sól, pieprz, następnie całość wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej lub smalec.
- Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę łyżką, formując placki.
- Placki smażyć na złoty kolor po ok. 4 minuty z każdej strony.
Sos węgierski
- 1 cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.
- Następnie dodać sól i pieprz, wszystko zrumienić.
- Do podsmażonego mięsa dodać wodę i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Pozostałe warzywa umyć, osuszyć; cebulę i paprykę pokroić w kostkę a pieczarki w plastry. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać paprykę i pieczarki, smażyć przez 15 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i odparować wodę.
- Warzywa przełożyć do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę, zahartowaną wcześniej w odrobinie wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.
- Placki ziemniaczane polać sosem, ozdobić śmietaną i koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Ziemniaki można utrzeć na bardzo małych lub średnich oczkach w zależności od preferencji
- Olej lub smalec należy przygotować w takiej ilości, aby patelnię napełnić nim do połowy
- Warto użyć smalcu – placki będą smaczniejsze
- Przed włożeniem placków na patelnię, warto mocno rozgrzać tłuszcz, aby placki go nie wsiąkały
- Przed rozpoczęciem pieczenia, należy włożyć odrobinę ciasta na patelnię, aby sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednią rozgrzany; jeśli ciasto będzie skwierczeć, można zaczynać smażenie placków
- Kuchenkę ustawić na 6 lub 7 stopień mocy lub używać średniego palnika
- Placki po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy zagęścić go 1 łyżką mąki rozmieszaną z dwiema łyżkami wody
- Woda musi być przegotowana, najlepiej jeszcze gorąca; dodanie zimnej wody spowoduje stwardnienie mięsa
- Wodę można zastąpić bulionem, ale należy wówczas zmniejszyć ilość soli i pieprzu
- Przed dodaniem śmietany do sosu, należy wymieszać ją z odrobiną gorącego wywaru; w przeciwnym razie śmietana może się zwarzyć
- Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów
Bardzo dobre 🙂 znów muszę zwerbować kogoś w domu do tarcia ziemniaków 😉
U mnie również tarcie ziemniaków stanowi spory problem:)