
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 - 8 placków
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 345 kcal/1 porcja
Przepis na Placki z kalafiora
Kalafior, tak samo jak ziemniaki, to dobry produkt na placki. Każdy kto lubi kalafiora zapiekanego, zachwyci się tym daniem. Placuszki z kalafiora nie wymagają dużego zachodu, a przygotowany obiad jest bardzo smaczny i tani. Z czym się je jada? Duża dowolność. Sos pieczarkowy, koperkowy, miętowy, czosnkowy, pomidorowy a także z surówkami.
Składniki na Placki
- 1 duży kalafior
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Placków
- Kwiaty kalafiora podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 2,5 l wody, dodać szczyptę soli.
- Na wrzącą wodę wrzucić kawałki kalafiora, gotować ok. 7 – 10 minut, odcedzić, a następnie utłuc je tłuczkiem do ziemniaków.
- Masę kalafiorową przełożyć na sito o gęstych oczkach i odsączyć całą wodę przy pomocy łyżki.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do masy kalafiorowej.
- Do masy dodać także jajko, 4 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną oraz pietruszkę. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy formować kotlety wielkości połowy dłoni i obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać 1 szklankę oleju.
- Przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 – 5 minut z każdej strony. Kuchenka podczas smażenia powinna pracować na 6 lub 7 poziomie mocy lub średnim palniku.
- Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Podawać z ulubioną surówką lub sosem czosnkowym.
Dobre. ale wolę zwykłego kalafiora gotowanego na parze z masłem i bułką tartą.
Taką wersję robię jako dodatek do mięsa i ziemniaków:)