- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Pizzę z patelni
Danie typowe dla kuchni włoskiej, ale niemniej popularne w Polsce. Przyrządzana na cienkim i grubym cieście, komponowana z myślą o różnorodnych gustach smakowych. Mowa oczywiście o pizzy, która podana w nieco innej odsłonie świetnie sprawdzi się na śniadanie, przekąskę czy kolację. Wystarczy chleb i kilka ulubionych składników. Smaczna, prosta i szybka potrawa, do której przyrządzenia wystarczy patelnia!
Składniki na Pizzę
- 4 kromki chleba
- 3 jajka
- 8 plastrów szynki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 plastry żółtego sera
- szczypiorek
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pizzy
- Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę; smażyć, aż się zrumieni.
- Pomidory i chleb również pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej wędliny; wszystko poddusić.
- Jajka roztrzepać przy pomocy widelca w osobnym naczyniu, dodać do nich odrobinę soli i pieprzu, wlać na patelnię; wszystko dokładnie wymieszać, zmniejszyć moc kuchenki.
- Na wierzch pizzy położyć plastry sera, patelnię z zapiekanką przykryć pokrywką; smażyć, aż ser się rozpuści.
- Pizzę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać zaraz po przygotowaniu.