
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Piersi z kurczaka pieczone w chipsach
Piersi z kurczaka to bardzo wdzięczny produkt. Można z niego zrobić niemalże wszystko. Duszone, pieczone, smażone czy gotowane. Nadają się do wszystkiego. Tym razem niby już nieco znane rozwiązanie, a jednak w nowej odsłonie. Piersi z kurczaka pieczone w chipsach. Mięso najpierw należy zamarynować na godzinę, obtoczyć w rozdrobnionych chipsach i upiec w piekarniku. Te kawałki kurczaka ze znanych sieciówek do pięt im nie dorastają. Dzieciaki oszaleją na ich punkcie.
Składniki na Piersi z kurczaka pieczone w chipsach
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie ziemniaczanych chipsów paprykowych
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Piersi z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić przy użyciu tłuczka.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę, paprykę, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- Chipsy rozgnieść na bardzo drobne kawałki przy pomocy łyżki lub moździerza.
- Każdy kawałek mięsa panierować w chipsach mocno dociskając je ręką.
- Tak przygotowane kawałki kurczaka umieścić na blasze i piec przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Podawać z sałatką lub z ulubionym sosem.
W tym daniu próbowałbym chipsy zamienić na coś bardziej zdrowszego. Należałoby znaleźć inny składnik do kurczaka zamiast chipsy.
Oczywiście, składniki można zmieniać wedle uznania (np. chipsy można zastąpić płatkami kukurydzianymi lub owsianymi) a przepisy modyfikować w zależności od potrzeb:)