
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 3 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 340 kcal/1 porcja
Przepis na Pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym
Piersi z kurczaka to zdrowe i chude mięso, będące nieodzownym składnikiem codziennych posiłków. Filet drobiowy można przyrządzać na różne sposoby. Stanowi idealne połączenie ze szpinakowym nadzieniem. Mięsno – warzywną kompozycję smaków doskonale dopełni słonawy ser feta. Tak podane piersi z kurczaka, zestawione z ziemniakami i surówką, to obiad, który zachwyci każdego domownika!
Składniki na Pierś z kurczaka
- Mięso
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- Nadzienie
- 350 g mrożonego szpinaku
- 1/2 opakowania sera sałatkowego 'Feta'
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Piersi z kurczaka
Nadzienie
- Ser wyjąć z opakowania, odsączyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę; podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek; wszystko podsmażyć.
- Następnie do cebuli i czosnku dodać szpinak; delikatnie oprószyć wszystko pieprzem i smażyć do momentu, aż cała woda zawarta w szpinaku odparuje.
- Po wystudzeniu szpinaku dodać ser, wszystko wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.
Mięso
- Piersi umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż tak, aby powstały kieszonki.
- Każdą z piersi wypełnić szpinakowym nadzieniem i spiąć ich brzegi przy pomocy wykałaczek.
- Każdą z piersi z obu stron oprószyć solą, pieprzem, solą czosnkową, pieprzem ziołowym oraz papryką.
- Na patelni rozgrzać oliwę i każdą z piersi podsmażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony, co sprawi, że mięso będzie soczyste.
- Tak przygotowane piersi wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 30 – 40 minut.
- Podawać z ziemniakami i sałatą.