
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z truskawkami i polewą czekoladową
Hmm… mniam! Kto nie próbował pierogów z truskawkami? To niezawodny, babciny sposób na zaspokojenie głodnych brzuszków wnucząt. Dorośli też nimi nie pogardzą, zwłaszcza, że w taki prosty sposób, choć na chwilę mogą znowu stać się rozpieszczanymi dziećmi. Babcie i mamy podawały je z cukrem i śmietaną. Jednak udekorowane połówkami świeżych truskawek i polewą czekoladową wyglądają jeszcze smaczniej.
Składniki na Pierogi z truskawkami
- Pierogi
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 400 g małych truskawek
- Polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gorącej wody
Sposób wykonania Pierogów z truskawkami
Pierogi
- Truskawki obrać, opłukać, usunąć z nich szypułki; w razie potrzeby przekroić je na mniejsze kawałki.
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić po ok. 2 małe truskawki.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Polewa czekoladowa
- Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać do niego cukier oraz wodę; wszystko zagotować.
- Następnie dodać kakao, całość energicznie wymieszać.
- Pierogi udekorować polewą oraz kawałkami świeżych truskawek.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła