- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 30 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/6 pierogów
Przepis na Pierogi z mięsem i kapustą
Pierogi to potrawa, która kojarzy się z wizytami u babci czy wspólnym lepieniem w gronie najbliższych. Są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale i najmłodszych niejadków. Można je przyrządzać z truskawkami, serem jak i te najbardziej tradycyjne z mięsem i kapustą. Mimo, iż sklepy oferują gotowe mrożonki należy pamiętać, że samodzielnie przyrządzone pierogi są nie tylko zdrowe, ale i niezrównane w smaku!
Składniki na Pierogi
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej + garść do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz
- 250 g mięsa z rosołu
- 250 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania Pierogów
Farsz
- Kapustę należy wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę należy powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 1 godzinę.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Mięso z rosołu obrać, skręcić w maszynce lub drobno pokroić.
- Do mięsa dodać kapustę oraz podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, 1 szklankę przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Przy pomocy szklanki wyciąć kółeczka.
- Na środek każdego kółka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
- Tak przygotowane pierogi układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Pierogi wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Okrasić podsmażonym boczkiem lub słoniną.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła, np. 1 łyżkę
- Podczas wyrabiania ciasta nie wolno używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania, ciasto będzie mało elastyczne