- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 30 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z kapustą i grzybami
Od pokoleń goszczą na wigilijnym stole. Stanowią tradycyjne polskie danie, którego historia sięga XIII w. W czasie świątecznych przygotowań lepią je babcie, mamy i najmłodsi. Pierogi z kapustą i grzybami to połączenie delikatnego ciasta i pysznego, grzybowego nadzienia.
Składniki na Pierogi
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej + garść do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz
- 300 g suszonych grzybów
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania Pierogów
Farsz
- Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić w wodzie na co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, drobno pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane grzyby, podsmażyć.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli i grzybów, wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, szklankę przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki. Przy pomocy szklanki wyciąć kółeczka.
- Na środek każdego kółka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
- Tak przygotowane pierogi układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Pierogi wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Okrasić podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła, np. 1 łyżkę
- Podczas wyrabiania ciasta nie wolno używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania, ciasto będzie mało elastyczne