
- Czas przygotowania: 1h 10 min
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi z borówkami
Pierogi z borówkami, to pyszne, proste i stosunkowo niedrogie danie. Rzadko, kto odmówi takiego poczęstunku. Wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie, za to efekt gwarantowany. Ciasto – jak na zwykle pierogi, nadziane jedynie borówkami. Dodatkowo przed podaniem można udekorować świeżymi borówkami lub przecierem z nich przygotowanym i listkami mięty. To swoiste lato na talerzu!
Składniki na Pierogi z borówkami
Sposób wykonania Pierogów z borówkami
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić po kilka umytych wcześniej borówek.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
- Pierogi udekorować świeżymi borówkami i listkami mięty.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
Pyszne i delikatne 🙂
Bardzo dobre 🙂
W zasadzie jako nadzienie do pierogów można wykorzystać wszystko: owoce, warzywa, mięso, sery. Jednak te tradycyjne pierogi przywołują smaki dzieciństwa:)