
- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 20 - 25 pierogów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Pierogi meksykańskie
Pierogi to niemalże narodowe danie Polaków. Ale w wersji meksykańskiej mile zaskoczą niejednego. Mięsno – warzywny farsz i ciasto na pierogi z dodatkiem masła sprawiają, że pierogi meksykańskie są niepowtarzalne. Jaka jest ich wada? Chyba tylko jedna. Chcemy ich więcej i więcej. Są po prostu pyszne!
Składniki na Pierogi meksykańskie
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- Nadzienie
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pierogów meksykańskich
Nadzienie
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie.
- Paprykę i pomidory umyć; z papryki usunąć gniazda nasienne; warzywa pokroić w kostkę, dodać je do cebuli.
- Do podsmażonych warzyw przełożyć mięso mielone, smażyć ok. 20 minut.
- Farsz doprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, oregano i bazylię; wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i masło; zagniatać dodając stopniowo letnią wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić go na dwie części, każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując odrobiną mąki.
- Z przygotowanego ciasta wyciąć kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdym placku umieścić przy pomocy łyżeczki meksykańskie nadzienie.
- Dokładnie zlepić boki każdego kółka formując pierogi.
- Zagotować 2 litry wody, dodać łyżeczkę soli.
- Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi odcedzić przy użyciu durszlaka lub wyjąć łyżką cedzakową na talerz; podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli ciasto jest zbyt mało elastyczne, a pierogi nie chcą się sklejać, należy dodać więcej masła
Uwielbiam wszystko co meksykańskie. nie jadłam jeszcze pierogów meksykańskich. Dlatego zrobiłam i bardzo mi smakowały … Polecam ten blog – jest świetny!
Dziękuję!
Uwielbiam pierogi w każdej postaci, także myślę, że i na te się skuszę 🙂
Szczerze zachęcam!:)
Nie lubie bazylii, wiec zamiast tego dorzucilam czarny pieprz, lyzeczke slodkiej czerwonej papryki i odrobine chili. Wyszly przepyszne 😀