
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone ziemniaki z czosnkiem
Zdrowa alternatywna dla frytek. Smakują jako samodzielna przekąska, a także są wytwornym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie komponują się z daniami z grilla w okresie letnim, zarówno podaje się je do mięs jak i ryb. Często chrupane podczas spotkań, podawane z różnymi sosami.
Składniki na Pieczone ziemniaki
- 10 małych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych ziemniaków
- Ziemniaki wyszorować za pomocą szczoteczki, opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków.
- Ziemniaki doprawić papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę pokrytą folią do pieczenia, skropić oliwą z oliwek. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Podawać z sosami lub jako dodatek do mięsa.
Przepyszne !