
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 120 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone ziemniaki w mundurkach
Taki prosty ziemniak a tyle sposobów na zaserwowanie. Zazwyczaj podawany z wody, jako puree, w postaci placków ziemniaczanych i jeszcze na wiele innych sposobów. A tu zaskoczenie! Kolejne odkrycie kulinarne – pieczone ziemniaki w mundurkach. Niby znane, jednak forma przygotowania jest nieco inna. Zaskakująca!
Składniki na Pieczone ziemniaki w mundurkach
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych ziemniaków
- Ziemniaki wyszorować przy pomocy szczoteczki, opłukać, osuszyć, naciąć je w poprzek.
- Następnie doprawić je papryką, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, skropić całość oliwą z oliwek.
- Ziemniaki piec pod przykryciem przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, aby skórka się zarumieniła.
- Ziemniaki podawać z sosami lub jako dodatek do mięsa.
Do obiadu w sam raz 🙂 Uwielbiam rozmaryn do pieczonych ziemniaczków 🙂
O tak, wiosenne wydanie ziemniaków;)
Witam, czy przyprawy mam wcierać w ziemniaki i między przerwy ? i czy jak mam je skropić to będzie dobrze jak je posmaruje pędzlem zamoczonym w oliwie ? i czy zamiast oliwy może być olej ? jeśli tak to może to być każdy olej ? ponieważ boję się czy może być pieczony w piekarniku. pozdrawiam.
Przyprawy należy wetrzeć w ziemniaki, można też w przerwy, jeśli nie są one zbyt wąskie. Ziemniaki można skropić oliwą rafinowaną lub olejem, np. rzepakowym. Polecam także olej kokosowy lub ryżowy.