- Czas przygotowania: 2h 20 min
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczone udka z kurczaka
Udka z kurczaka to jedno z najchętniej przyrządzanych mięs. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami, a całość potrawy dopełnia surówka z ulubionych warzyw. Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso to idealna propozycja na każdą uroczystość. Wystarczą przyprawy, odrobina czosnku i potrawa „sama przyrządzi się” w piekarniku!
Składniki na Pieczone udka
- 2 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonych udek
- Oliwę z oliwek wymieszać z papryką, tymiankiem, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty.
- Mięso opłukać, osuszyć, dokładnie natrzeć marynatą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po upływie 2 godzin mięso przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby skórka zrumieniła się.
- Mięso podawać z ulubionymi warzywami.