
- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 8 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 440 kcal
Przepis na Pieczone Skrzydełka z ryżem
Jednogarnkowe, smaczne danie stanowiące kompozycję skrzydełek z kurczaka i ryżu. Soczyste, aromatyczne mięso skąpane w sosie na bazie słodkiej papryki i pomidorów pozwoli stworzyć zapiekankę, która idealnie sprawdzi się jako obiad dla gości. Dodatkowym walorem jest brak brudnych naczyń i to, że potrawa sama przyrządza się w piekarniku!
Składniki na Skrzydełka
- Skrzydełka
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Sos
- 1 kostka masła
- 470 g ketchupu
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 6 szklanek wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki vegety
- pieprz
Sposób wykonania Skrzydełek
Skrzydełka
- Skrzydełka umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą bazylię, tymianek, oregano, słodką paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Dodać także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę; wszystko dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną marynatą natrzeć skrzydełka i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
- Ryż przesypać do naczynia żaroodpornego i delikatnie go posolić.
- Na warstwie ryżu ułożyć surowe krążki cebulowe a następnie skrzydełka.
Sos
- Masło rozpuścić w dość dużym naczyniu.
- Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, vegetę, pieprz, paprykę i cukier; całość podsmażyć.
- Następnie dodać ketchup, pastę pomidorową i zalać wszystko wodą; zagotować.
- Sos przelać do naczynia ze skrzydełkami i przykryć całość pokrywą.
- Skrzydełka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1,5 godziny.
Pyszne 🙂 Trochę czasu się schodzi przy przygotowaniu tego dania, ale warto 🙂
Polecam szczególnie ryż, który nabiera wyjątkowego smaku podczas pieczenia:)