
- Porcje: ok. 5 porcji
Przepis na Pieczoną wieprzowinę z warzywami
Nieco czasu na przygotowanie i pyszne danie jednogarnkowe gotowe. Pieczona wieprzowina z warzywami to wyborna, soczysta łopatka w towarzystwie różnokolorowych papryk, cukinii, marchwi i ziemniaków, zadowoli nawet najbardziej wybrednych. To bardzo pożywne danie, które dostarczy energii zarówno osobom pracującym fizycznie jak i tym pracującym za biurkiem.
Składniki do Pieczonej wieprzowiny
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cukinia
- 1 marchewka
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania Pieczonej wieprzowiny
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- W osobnym naczyniu przygotować mieszankę przypraw składającą się z pieprzu ziołowego, papryki oraz soli czosnkowej.
- Mięso dokładnie natrzeć ½ mieszanki przypraw i delikatnie skropić całość oliwą z oliwek; odstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
- Warzywa obrać, opłukać, pokroić w dość duże kawałki, po czym oprószyć je tą samą mieszanką przypraw, w której marynowano mięso.
- Tak przygotowane mięso i warzywa umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 1 godzinę, pamiętając o tym, że każde 0,5 kg mięsa wymaga 30 minut pieczenia.
- Potrawę podawać tuż po przygotowaniu.