
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 650 kcal/1 porcja
Przepis na Pieczoną baraninę z sosem czosnkowym
Baranina to rzadko pojawiające się na polskich stołach mięso, a cechuje ją wyraźny smak. Dania z baraniny są szczególnie popularne na Bałkanach, jak u nas wieprzowina. Tymczasem baranina jak cielęcina to bardzo zdrowe mięso. Baraninę podaje się z różnymi dodatkami, ziemniakami, szparagami, sałatkami warzywnymi czy sosami. To bardzo dobry pomysł na urozmaicenie diety o nowe produkty.
Składniki na Pieczoną baraninę
- 4 kawałki baraniny
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pieczonej baraniny
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
- Obrać 2 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę.
- Osuszone mięso natrzeć rozmarynem, solą czosnkową, pieprzem ziołowym oraz przeciśniętym czosnkiem; kawałki mięsa wyłożyć na blachę pokrytą folią do pieczenia.
- Blachę z mięsem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec ok. 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wypływającym z niego sokiem.
- Pozostałe ząbki czosnku również obrać i przecisnąć przez praskę.
- Majonez zmieszać z jogurtem, dodać czosnek, doprawić całość solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut do lodówki.
- Mięso podawać zaraz po przygotowaniu z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Do przygotowania sosu zamiast jogurtu można użyć śmietany do zup i sosów
- Sos można doprawić dodatkowo ulubionymi ziołami np. rozmarynem, tymiankiem lub bazylią