
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 15 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/6 sztuk
Przepis na Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki są składnikiem wielu sosów, zapiekanek , kotletów i zup. Ciekawą i pyszną odsłoną tych aromatycznych grzybów jest zestawienie ich z mięsnym farszem z nutką intensywnego czosnku. Nadziewane pieczarki otulone chrupiącą panierką to proste a zarazem wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska dla gości czy dodatek do obiadu!
Składniki na Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 15 dużych pieczarek
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania Pieczarek faszerowanych
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem 2 jajka, doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć z nich trzonki.
- Każdą pieczarkę wypełnić mięsem mielonym, zanurzyć w jajku, panierować w bułce tartej.
- Pieczarki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, po czym przełożyć je do rękawa do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut (160 stopni Celsjusza).
- Podawać z ziemniakami lub ulubionym sosem.
Podawałam jako przekąskę z sosem 🙂 – Wszyscy chwalili, więc dziękuję za dobry przepis 🙂
Nie ma za co dziękować:)
Mam nadzieje że coś podobnego jeszcze się pojawi
Oczywiście, niebawem pojawią się nowe przekąski:) Pozdrawiam!