
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Pasztet z cukinii
Czy on zawsze musi być mięsny? Owszem. Dobrze przygotowane są wyborne. Jednak warto próbować nowych smaków. Pasztet z cukinii to bardzo ciekawy pomysł. Można by pomyśleć, że jest świetny dla tych, którzy liczą kalorie. Jednak spory dodatek bułki tartej, kaszy manny i żółtego sera sprawia, że jest bardzo syty i dostarcza całkiem niemało energii. Ale czy nie warto czasami pozwolić sobie na odrobinę rozpusty?
Składniki na Pasztet z cukinii
- 3 średniej wielkości cukinie
- 3 cebule
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- ¾ szklanki kaszy manny
- 4 łyżki oliwy
- 300 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Pasztetu z cukinii
- Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do startej cukinii dodać podsmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą oraz kaszę mannę; wszystko dokładnie wymieszać.
- Cukiniowy farsz doprawić solą i pieprzem; dodać także pokrojony w kostkę żółty ser oraz oliwę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.
- Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Pasztet po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Czy dodatkowo nie warto odcisnąć już starkowaną cukinię z nadmiaru wody ? Mam obawę czy pasztet nie będzie zbyt mokry i rozpadający się. Ogólnie myślę że wypróbuję ten przepis 😉 Pozdrawiam !
Oczywiście, jest to bardzo dobry pomysł. Cukinia zawiera dużo wody i warto ją odsączyć z jej nadmiaru:)