- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: ok. 10 pasztecików
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 pasztecik
Przepis na Paszteciki z grzybami i kapustą
Paszteciki z grzybami i kapustą często określane są mianem „kapuśniaczków”. Można je nadziewać również mięsem czy warzywami. Stanowią przekąskę, która cieszy nie tylko podniebienie, ale również świetnie prezentuje się na talerzu. Paszteciki wypełnione kapustą i aromatycznymi grzybkami wpisały się w tradycję wigilijnych potraw. Idealnie komponują się z czerwonym barszczem!
Składniki na Paszteciki
- Farsz
- 200 g suszonych grzybów
- 200 g kiszonej kapusty
- 150 g cebuli
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 1 żółtko
- 1 jajko
- sól
Sposób wykonania Pasztecików
Farsz
- Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić w wodzie na co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, drobno pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane grzyby, podsmażyć.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli i grzybów, wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Drożdże rozkruszyć na mniejsze kawałki, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i zalać podgrzanym mlekiem. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą resztę mąki pszennej, szczyptę soli, żółtko oraz masło, dodać podrośnięte drożdże; wszystko wymieszać i odstawić na godzinę.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić; następnie rozwałkować tak, aby powstał prostokąt o grubości 0,5 - 1 cm.
- Ciasto pokroić wzdłuż na 2 paski, na każdym z nich umieścić farsz pozostawiając wolne brzegi, zawinąć w rulon i zlepić na całej długości łączenia.
- Każdy rulon pokroić na mniejsze kawałki tak, aby powstały paszteciki.
- Paszteciki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi, posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Tak przygotowane paszteciki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut.
- Podawać z mocno podgrzanym barszczem.