
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym
Papryki faszerowane należą do tradycyjnych dań kuchni greckiej. Duże, soczyste i aromatyczne papryki z nadzieniem podbiły też podniebienia Polaków. Różne warzywa faszerowane aromatycznie przyprawionym ryżem, to sycąca porcja zdrowia. Papryki faszerowane w odsłonie z mięsem serwowane są na obiad i kolację. Przywodzą na myśl śródziemnomorskie smaki.
Składniki na Papryki faszerowane
- 5 papryk
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Papryk faszerowanych
- Ryż zalać wodą (na każdą objętość ryżu przypada dwukrotnie większa objętość wody), dodać szczyptę soli, gotować co jakiś czas mieszając do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie zdjąć garnek z ryżem z kuchenki i zostawić pod przykryciem.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, smażyć pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, nadal smażyć.
- Do mięsa dodać ugotowany ryż, wszystko wymieszać.
- Odciąć z papryk ich górne części, usunąć gniazda nasienne, opłukać.
- Każdą z papryk faszerować nadzieniem z mięsa i ryżu, następnie przykryć je ściętymi częściami.
- Papryki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić je oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 40 minut.
- Potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.
Robiłam takie papryczki ale z surowym mięsem i gotowałam je,a tu widzę, że jest inny,bardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować
Polecam również zapiekane bakłażany, ciekawa alternatywa dla tradycyjnej papryki:) http://cosdobrego.pl/baklazany-faszerowane-miesem-mielonym-przepis/
Pyszne są te papryczki ! Dodatkowo można się najeść.
Zresztą wszystkie przepisy na tym blogu są bardzo ciekawe 🙂
🙂 Zachęcam również do wypróbowania przepisu na bakłażany:)