- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Omlet z ziemniakami i kukurydzą
Czy do obiadu zawsze muszą być ziemniaki, makaron czy inne, nudne dodatki? A może by tak spróbować do sztuki mięsa podać omlet z ziemniakami i kukurydzą? Nieco przy tym więcej zachodu, chociażby z tego powodu, że ziemniaki trzeba ugotować osobno, następnie podsmażyć ze szpinakiem i pozostałymi składnikami. Jednak tak zaserwowany posiłek będzie zdecydowanie bogatszy w składniki odżywcze, no i z pewnością bardziej sycący.
Składniki na Omlet
- 2 duże ziemniaki
- 5 jajek
- 150 g mrożonego szpinaku
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 4 plastry żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Omletu
- Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ziemniaki nie mogą być rozgotowane), odcedzić.
- Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonego szpinaku dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę, wszystko podsmażyć.
- Jajka roztrzepać przy pomocy widelca, doprawić solą, pieprzem, po czym przelać je do podsmażonych ziemniaków.
- Na wierzch omletu położyć plastry sera; smażyć na niewielkim ogniu do momentu ścięcia się masy jajecznej i rozpuszczenia sera.
- Omlet udekorować kukurydzą i podawać jako dodatek do mięsa.
Dobre, sycące danie. Z odpowiednio połączonymi smakami.
Dziękuję!
Zgadzam się z przedmówczynią. Bardzo dobre danie. Wczoraj robiłam na kolację. Dziękuję za pomysł 🙂
Bardzo proszę!:)