
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Napoleonkę
Klasyka wśród wypieków. Ale czy jest coś złego w klasyce? W przypadku Napoleonki, zupełnie nic. Dwie, cienkie warstwy ciasta przełożone całkiem sporą ilością, pieszczącego podniebienie, jedwabistego kremu. Dekoracja równie skromna. Wystarczy posypać cukrem pudrem. To będzie wyśmienity podwieczorek, po niedzielnym obiedzie.
Składniki na Napoleonkę
- Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- ½ szklanki śmietany 30%
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- Krem
- 4 jajka
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki
- Dodatkowo
- cukier puder
Sposób wykonania Napoleonki
Ciasto
- Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Do suchych składników dodać margarynę; zarobić nożem.
- Następnie dodać żółtka i śmietanę; zagnieść wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny, aby wypoczęło.
- Po upływie 30 minut, ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozgnieść palcami tak, aby pasowała do wymiarów blachy.
- 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do nich ciasta, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 10 minut.
- Ciasta po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Krem
- Mleko przelać do wysokiego garnka i zagotować.
- W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puch przy pomocy miksera.
- Do jajek dodać mąkę, wszystko wymieszać, po czym przelać całość do gorącego mleka.
- Mleko z mąką zagotować (cały czas mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje); odstawić do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać wystudzoną masę.
- Przygotowane wcześniej ciasta przełożyć kremem i udekorować cukrem pudrem.
Jaki jest poziom trudności wykonania? Zastanawiam się czy jako początkująca dam sobie radę
Poziom trudności wykonania tego ciasta jest standardowy. Największą trudność może sprawić przygotowanie kremu, ponieważ trzeba uważać, aby masa nie przypaliła się podczas gotowania. Myślę, że osoba początkująca da sobie radę. Nawet jeśli nie wszystko się uda, nie warto się poddawać:)
Bardzo lubię napoleonkę:) muszę wypróbować twój przepis 🙂
Szczerze zachęcam do wypróbowania przepisu i czekam na ewentualne uwagi:)
Lubię napoleonkę, ale niestety nigdy mi nie wychodzi 🙁
Co jest nie tak?