- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 1 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 100 kcal/1 porcja
Przepis na Nalewkę jabłkową
Nalewka – jak to nalewka. Musi dojrzeć. Samo jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, później potrzebuje tylko około dwóch miesięcy, aby nabrać mocy „urzędowej”. Wystarczy kilogram pysznych jabłuszek, cukier, spirytus i laska cynamonu. Składniki wymieszać i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę trzeba odcedzić i odstawić na kolejny tydzień. Gdy dojrzeje można już spokojnie, wieczorkiem delektować się pyszną nalewką jabłkową.
Składniki na Nalewkę jabłkową
Sposób wykonania Nalewki jabłkowej
- Jabłka umyć, osuszyć, usunąć z nich ogonki i podzielić na ósemki.
- Owoce włożyć do słoja, dodać cynamon oraz cukier; zalać całość spirytusem.
- Naczynie zamknąć i pozostawić na 6 tygodni w ciepłym i ciemnym miejscu. Co kilka dni wstrząsnąć słojem.
- Po 6 tygodniach nalewkę przelać do nowego naczynia (pozbywając się owoców); odstawić na 1 tydzień.
- Po upływie tygodnia, nalewkę przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Nalewkę pozostawić na 3 miesiące w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, aby dojrzała.