
- Czas przygotowania: 1h 40 min
- Porcje: 1 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 70 kcal/1 porcja
Przepis na Nalewkę gruszkową
Aby móc zimą cieszyć się wyśmienitym smakiem nalewki gruszkowej, należy się przygotować już latem. Taka naleweczka dojrzewa około sześciu miesięcy. Jednak każdy poświęcony czas jest wart tego efektu końcowego. Dodatek cynamonu, goździków i laski wanilii, dodaje nalewce odświętnego charakteru. Jej aromat przywołuje wspomnienie rodzinnego domu, ciepła i niezwykłej atmosfery.
Składniki na Nalewkę gruszkową
Sposób Nalewki gruszkowej
- Gruszki umyć, osuszyć, usunąć z nich ogonki i gniazda nasienne; podzielić na ósemki.
- Owoce włożyć do słoja; dodać cynamon, goździki oraz wanilię. Zalać całość spirytusem.
- Naczynie zamknąć i pozostawić na 6 miesięcy w ciepłym i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
- Po 6 miesiącach nalewkę przelać do nowego naczynia.
- Owoce z nalewki zasypać cukrem i pozostawić, aż całkowicie się on rozpuści.
- Następnie owoce odsączyć przy pomocy gazy, a syrop dodać do nalewki; odstawić na 1 tydzień.
- Po upływie tygodnia, nalewkę przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Nalewkę pozostawić na 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, aby dojrzała.
bardzo długo trzeba czekać na tą nalewkę, ale opłaci się, jest pyszna
Im dłuższy czas oczekiwania, tym lepiej dla nalewki:)