
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 3 l
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 70 kcal/1 porcja
Przepis na Nalewkę brzoskwiniową
Nalewka babuni o smaku brzoskwiniowym – to brzmi dumnie. A może by tak spróbować czegoś swojego? To nic trudnego. Do przygotowania będą potrzebne oczywiście brzoskwinie, cukier, trochę wody, wódki, spirytusu, koniaku, soku z cytryny i odrobiny – a może trochę więcej cierpliwości i już za około cztery miesiące, będzie można cieszyć się wyśmienitym smakiem własnoręcznie przygotowanej nalewki.
Składniki na Nalewkę brzoskwiniową
- 2 kg brzoskwiń
- 500 g cukru
- 500 ml wody
- 1,5 l wódki czystej 40%
- 300 ml spirytusu 95%
- 200 ml koniaku
- sok z 2 cytryn
Sposób wykonania Nalewki brzoskwiniowej
- Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć z nich pestki i podzielić na ósemki.
- Owoce włożyć do słoja i zalać mieszanką wódki, spirytusu i koniaku (brzoskwinie muszą być zanurzone w alkoholu).
- Naczynie zamknąć i pozostawić na 7 tygodni w ciepłym i ciemnym miejscu. Co kilka dni wstrząsnąć słojem.
- Po 7 tygodniach nalewkę przelać do nowego naczynia (pozbywając się owoców), dodać syrop przygotowany z wody, cukru i soku z cytryny. Wszystko wymieszać i ostawić na 3 miesiące.
- Po 3 miesiącach nalewkę przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Nalewkę pozostawić na 2 tygodnie w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.