
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 naleśników
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Naleśniki z musem truskawkowym
Niby zwykłe naleśniki, ale tyle sposobów podania. Wszystko zależy od tego, co się w nich znajduje. A jak będzie to mus z truskawek? Cymes! Z przygotowaniem poradzi sobie nawet nastolatek. Takie zwykłe naleśniki, wystarczy dodać mus truskawkowy, bitą śmietanę, lub serek waniliowy, a danie zmienia się w wyśmienity deser lub podwieczorek.
Składniki na Naleśniki z musem
- 500 g truskawek
- 5 łyżek cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 torebka cukru wanilinowego
- olej
- szczypta soli
Sposób wykonania Naleśników z musem
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Jeżeli naleśniki mają być słodkie, dodać także cukier wanilinowy i 1 łyżkę cukru.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony.
- Z truskawek usunąć szypułki; owoce dokładnie opłukać, przełożyć do malaksera, dodać cukier i zblednować całość na gładką masę.
- Tak przygotowany mus rozsmarować na każdym naleśniku, zawinąć, podawać zaraz po przygotowaniu z kawałkami świeżych truskawek, bitą śmietaną lub serkiem waniliowym.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać bardziej pulchne naleśniki, do ciasta można dodać odrobinę gazowanej wody oraz szczyptę proszku do pieczenia
- Jeżeli naleśniki mają być bardziej „biszkoptowe”, białka należy oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno w osobnym naczyniu i dodać na samym końcu do ciasta. Wtedy białka należy mieszać z ciastem za pomocą łyżki
- Użycie miksera zamiast tradycyjnej trzepaczki powoduje spulchnienie ciasta poprzez wtłoczenie dużej ilości powietrza
- Cukier dodany do ciasta powoduje, że naleśniki mogą się przypalać podczas pieczenia; należy je smażyć na 6 stopniu mocy kuchenki lub średnim palniku
- Do krokietów lub naleśników podawanych na słono, nie dodawać cukru ani cukru wanilinowego