
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 610 kcal/1 porcja
Przepis na Nadziewane piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym
To niemalże wykwintne danie, a jednocześnie dość proste w przygotowaniu. Nie wymaga ani dużego nakładu finansowego, ani czasowego. Piersi z kurczaka kochają bez mała wszyscy i to w każdej postaci. Faszerowane cebulką i pieczarkami, dodatkowo obsmażone w cieście naleśnikowym, z powodzeniem mogą stanowić podstawę dania głównego. Sprawdzą się również, jako ciepła przekąska na kolację z przyjaciółmi.
Składniki na Nadziewane piersi
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 5 łyżek mąki
- 2 duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Nadziewanych piersi
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Do cebuli dodać pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, smażyć tak długo, aż woda odparuje z pieczarek.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić przy użyciu tłuczka na grubość ok. 1,5 cm, następnie oprószyć je z każdej strony solą i pieprzem.
- Na każdej z piersi ułożyć po 2 łyżki pieczarek i delikatnie zawinąć.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko, dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę oliwy oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Każdą pierś zanurzyć cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby panierka się zrumieniła.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 2 - 3 cm. Następnie ułożyć je na spodzie garnka i wlać 1 szklankę wody. Na ziemniakach ułożyć faszerowane piersi.
- Całość gotować przez 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Potrawę podawać z surówką i z ziemniakami.
Przepis zarezerwowany na weekend 😀 Już nie mogę się doczekać, bo smakowicie wygląda 🙂
Zrób, zrób … Próbowałam i jest mega smaczne . Polecam 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem! Dziękuję za artykuł!