- Czas przygotowania: 25 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: 1 duża blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Murzynka
Murzynek to chyba najprostsze do wykonania ciasto. Poradzą sobie z nim najwięksi kulinarni ignoranci. Nie dość, że proste i smaczne, to przygotowuje się je bardzo szybko, a piecze zaledwie 45 minut. Wyborne ciasto o smaku kakaowym, lekko złamanym kwaskowatością konfitury. A na wierzchu - niespodzianka! Czekoladowa polewa, która czasami pierwszorzędnie zastyga i dodaje chrupkiego elementu, a czasami przybiera konsystencję miodu i jest równie smaczna.
Składniki na Murzynka
- Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml wody
- 4 łyżki kakao
- 4 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek ulubionych powideł
- Polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gorącej wody
Sposób wykonania Murzynka
Ciasto
- Masło rozpuścić, dodać kakao, cukier, cukier wanilinowy oraz wodę; gotować do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Masę odstawić do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy kakaowej dodawać kolejno jajka, wszystko dokładnie miksując.
- Następnie dodać mąką (przesianą przez sito) a także sodę i proszek do pieczenia; wszystko dokładnie zmiksować.
- Na koniec dodać także powidła, wymieszać przy pomocy łyżki.
- Masę przelać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 45 – 50 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Polewa
- Masło rozpuścić w małym rondelku, dodać do niego cukier oraz wodę; wszystko zagotować.
- Następnie dodać kakao, całość energicznie wymieszać.
- Delikatnie ostudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
- Ciasto odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.