
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 610 kcal/1 porcja
Przepis na Mirunę w cieście naleśnikowym
Tak ważna w diecie każdego człowieka jest ryba, a tak rzadko spożywana w naszych warunkach. Miruna w cieście naleśnikowym, podana z ziemniaczkami i surówką z marchewki, czy nawet klasycznie z kapustą kiszoną, bez wątpienia przywoła smaki z dzieciństwa, bo o dziwo w dobie kryzysu ryby były znacznie częściej podawane. Miruna w cieście naleśnikowym jest daniem prostym. Nie wymaga specjalnych przygotowań, ani czasu. Wystarczy chwila z każdej strony a pyszna rybka będzie gotowa.
Składniki na Mirunę w cieście naleśnikowym
Sposób wykonania Miruny w cieście naleśnikowym
- Filety z miruny umyć, osuszyć; oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz obficie skropić sokiem z cytryny.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko, dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę oliwy oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Każdy kawałek ryby zanurzyć cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony tak, aby filety się zrumieniły.
- Filety podawać z ziemniakami i duszoną marchewką.
Ryba każdy wie jest zdecydowanie zdrowa. Każda nowa propozycja przepisu jest na wagę złota.