
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 40 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 50 kcal/1 porcja
Przepis na Mini-ptysie z kremem
Kto nie pamięta z dzieciństwa obłędnego smaku ptysiów z kremem? Kremu wydobywającego się z jego wnętrza ze wszystkich stron. To cudowne wspomnienia. Dziś takie ptysie, a raczej ich miniaturowe wersje można przygotować samodzielnie. Trochę czasu i ochoty i już za kilka chwil można się powtórnie cieszyć ich smakiem. Takich doznań się nie zapomina nigdy. Ptysiowe ciasto, nadziane kremem i posypane cukrem pudrem, niby tak niewiele.
Składniki na Mini-ptysie z kremem
- Ciasto
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
- Krem
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Dodatkowo
- cukier puder
Sposób wykonania Mini-ptysiów z kremem
Ciasto
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować.
- Następnie dodać mąkę, po czym całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto gotować na wolnym ogniu (cały czas mieszając) do momentu, aż będzie ono odchodzić od garnka; delikatnie je ostudzić.
- Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, dodawać do niego kolejno jajka, cały czas miksując. Po utarciu, odstawić je na pół godziny.
- Następnie przełożyć ciasto do szprycy z końcówką o wyglądzie dużej gwiazdki i blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować małe ptysie.
- Ptysie piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.
- Ptysie po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Krem
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić mikserem.
- Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
- Uprzednio przygotowane ptysie nadziać kremem przy pomocy szprycy i prószyć cukrem pudrem.