
- Czas przygotowania: 2h 30 min
- Czas gotowania: 3h 10 min
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Maślaną kaczkę w pomarańczach
Wyrafinowany smak francuskiej kuchni, to właśnie kaczka w pomarańczach. Chrupiąca skórka, wyjątkowy aromat i smak, czynią z niej danie, które pojawia się na polskich stołach, najczęściej w świąteczne dni. Kaczka w pomarańczach nie wymaga posiadania dużych umiejętności kulinarnych, a pozwala zaskoczyć domowników i gości. Najczęściej podawana z ryżem.
Składniki na Maślaną kaczkę
- 1 kaczka (ok. 2-3 kg)
- 2 pomarańcze
- 3 duże łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kieliszek białego wina
- sół
- pieprz
Sposób wykonania Maślanej kaczki
- Kaczkę oczyścić z ewentualnych pozostałości po piórach.
- 1 pomarańczę wyszorować i umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Zetrzeć z niej skórkę przy pomocy tarki.
- W misce przygotować mieszankę składającą się z 1 łyżki soli, 1 łyżki pieprzu, masła oraz skórki z pomarańczy. Wszystko wymieszać.
- Kaczkę natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką na zewnątrz oraz w środku; obłożyć plastrami pomarańczy i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po 2 godzinach kaczkę wyłożyć na blachę pokrytą folią do pieczenia, zdjąć z niej plasterki pomarańczy.
- Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza i piec przez 2 godziny.
- Podczas pieczenia należy co 20 minut polewać kaczkę tłuszczem, który z niej wypłynął.
- Po upieczeniu kaczki, należy ją przełożyć do innego naczynia aż do wystygnięcia, a to, co zostało na blasze przelać do osobnego naczynia i zagotować.
- Do gotującego się wywaru dodać sok z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny, gotować przez ok. 10 minut.
- Następnie dodać wino i cukier; gotować jeszcze 5 minut, aby alkohol odparował.
- Kaczkę podawać z sosem, ozdobioną plasterkami pomarańczy.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- W przypadku mrożonej kaczki, najlepiej ją rozmrażać na noc przed pieczeniem
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej