
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Makaronowe kokardki z wędzonym łososiem i szpinakiem
Szybko, tanio i do tego smacznie i zdrowo. Czy nie o to chodzi? Danie zawiera ryby, czyli całkiem sporo kwasów omega, no i szpinak, czyli z powodzeniem zapas żelaza zostaje uzupełniony. Danie na talerzu prezentuje się smakowicie, zwłaszcza kokardki makaronowe zachęcą małych niejadków do degustacji
Składniki na Makaronowe kokardki
- 300 g makaronu „Farfalle” (kokardki) Lubella
- 300 g wędzonego łososia
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronowych kokardek
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Następnie dodać rozmrożony szpinak; smażyć przez ok. 4 minuty.
- Pod koniec smażenia do szpinaku dodać kawałki wędzonego łososia oraz śmietanę; doprawić całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”. Odcedzić.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem, wszystko dokładnie wymieszać; potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.