
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 750 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron z sosem z wieprzowiny
To jedno z tych dań, które uwielbiają zapracowane i zabiegane panie domu. Nie potrzeba ani długich godzin spędzonych w kuchni, ani wielkich pieniędzy, a co ciekawe, nawet specjalnych umiejętności kulinarnych. Bo kto nie umie ugotować makaronu? Kilka minut pochłonie przygotowanie składników do sosu wieprzowego, a reszta zrobi się sama. Gdy mięso udusi się do takiego stopnia, że będzie się rozpływało w ustach, wystarczy zabielić sos śmietaną i gotowe.
Składniki na Makaron z sosem z wieprzowiny
- Sos z wieprzowiny
- 500 g wieprzowiny, np. mięso z łopatki
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu wieprzowego
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Makaron
- 400 makaronu „Spaghetti”
- sól
Sposób wykonania Makaronu z sosem z wieprzowiny
Sos wieprzowy
- Cebulę obrać, posiekać w piórka.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonego mięsa dodać cebulę, wszystko zrumienić.
- Następnie wieprzowinę zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Sos zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Makaron
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z sosem i kawałkami mięsa; podawać tuż po przygotowaniu.