
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem
Skośne rurki, czyli typowo włoski makaron Penne stanowi doskonałą bazę dla smacznych i szybkich potraw. Połączony z pysznym, aromatycznym sosem na bazie piersi z kurczaka i pieczarek to świetny pomysł na danie obiadowe!
Składniki na Makaron
- 1 pierś z kurczaka
- 8 pieczarek
- 2 szklanki makaronu typu 'Penne' (rurki)
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 cebula
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli; wszystko zrumienić na złoty kolor.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać opłukane i pokrojone w plastry pieczarki; całość poddusić.
- Do potrawy dodać śmietanę; doprawić całość solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżeczkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z mięsem i pieczarkami, wszystko dokładnie wymieszać, aby sos oblepił makaron.
- Potrawę podawać zaraz po przygotowaniu.