
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron z pesto i parmezanem
Skośne rurki, czyli typowo włoski makaron Penne stanowi doskonałą bazę dla smacznych i błyskawicznych posiłków. Podany w towarzystwie sosu pesto, przygotowanego na bazie wyrazistego czosnku, delikatnych orzeszków piniowych i świeżych liści bazylii to prawdziwa uczta dla podniebienia. Starty parmezan idealnie dopełnia całości potrawy!
Składniki na Makaron
- 2 szklanki makaronu typu 'Penne'
- 3 ząbki czosnku
- 20 g orzechów piniowych
- garść liści bazylii
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób wykonania Makaronu
- Ząbki czosnku, orzechy piniowe oraz liście bazylii przełożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
- Następnie dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz 30 g startego parmezanu, wszystko zmiksować tak, aby powstało gładkie pesto.
- Zagotować 1 l wody, dodać 1 łyżeczkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.
- Potrawę udekorować dużą ilością startego parmezanu.
Idealnie <3 coś dla mnie 😀
Przyznaję, że to moja ulubiona wersja makaronu:)