
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron z cukinią
To jest dopiero szybkie danie, niemalże jednogarnkowe. Niemalże, bo makaron jest gotowany osobno. To proste i niedrogie danie. Zawiera jednak całkiem sporo wartości odżywczych. Makaron pełnoziarnisty, cukinia, zielona pietruszka to samo zdrowie. Z powodzeniem może stanowić jedną z pięciu niezbędnych porcji owoców i warzyw w codziennej diecie.
Składniki na Makaron z cukinią
- 3 młode cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany do zup i sosów
- 50 g parmezanu
- 500 g makaronu pełnoziarnistego typu ‘Penne’
- natka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu z cukinią
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Cukinie umyć i wraz ze skórką pokroić je w kostkę, dodać do cebuli i podsmażyć.
- Do cukinii dodać śmietanę, starty parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek; całość doprawić solą i pieprzem oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
- Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka kropel oliwy.
- Do wrzącej wody włożyć makaron, gotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu; w przypadku braku instrukcji makaron gotować ok. 7 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie „al dente” (sprężysty), odcedzić go; nie płukać zimną wodą!
- Makaron przełożyć na patelnię z sosem, wymieszać. Posypać startym parmezanem lub innym ulubionym serem, ozdobić natką pietruszki.
Muszę spróbować, akurat mam cukinię w ogródku:)
Zachęcam i czekam na ewentualne uwagi:)
Dwa składniki, które uwielbiam połączone w 1 danie 🙂 mniam:)
Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę i gorąco zachęcam do wykorzystania pozostałych przepisów z cukinią i makaronem:)