
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 670 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron z boczkiem i brokułami
Makaron z boczkiem i brokułami zaspokoi apetyty wszystkich domowników, tak mężczyznę pracującego fizycznie jak i dorastające dziecko. Dostarczy nie tylko całkiem sporo energii, ale także wartości odżywczych. To pyszne danie, do przygotowania którego nie potrzebne są ani specjalne umiejętności kulinarne, ani mnóstwo czasu. Nie należy też do dań, które pochłoną znaczną część naszego portfela. Makaron, boczek i brokuł świetnie się uzupełniają i dostarczą głodnym brzuchom tego czego akurat potrzebują.
Składniki na Makaron z boczkiem i brokułami
- 400 g makaronu typu „Farfalle” (kokardki)
- 300 g surowego boczku
- 200 g brokułów
- 3 łyżki śmietany do zup i sosów
- garść pestek słonecznika
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Makaronu z boczkiem i brokułami
- Brokuły umyć, obgotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli (czas gotowania - ok. 3 minuty); odcedzić.
- Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni.
- Do boczku dodać ugotowane brokuły, całość podsmażyć i zabielić śmietaną.
- Boczek i brokuły doprawić solą, pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „al dente”. Odcedzić.
- Gorący makaron wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem.
- Potrawę udekorować pestkami słonecznika oraz natką pietruszki.