- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: ok. 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 660 kcal/1 porcja
Przepis na Makaron „Penne” w sosie serowym
Makaronowe rurki Penne, typowe dla kuchni włoskiej wspaniale komponują się z sosami. Smaczną propozycją na obiad jest zestawienie ich z mięsnymi kuleczkami i serowym sosem. Żółty ser sprawia, że potrawa zyskuje odpowiednią teksturę, a świeża nać pietruszki nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Makaron „Penne” podany w takiej odsłonie to wykwintne, a zarazem proste danie!
Składniki na Makaron
- Pulpety
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Sos serowy
- 200 g serka topionego
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki mięsnego bulionu lub rosołu
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Makaron
- 3 szklanki makaronu typu 'Penne'
- sól
- Dodatkowo
- starty parmezan
Sposób wykonania Makaronu
Pulpety
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Sos serowy
- Bulion zagotować, wrzucić do niego pulpety, gotować przez 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić na złoty kolor.
- Serek topiony pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i czosnku. Następnie dolewać powoli gorący bulion (bez pulpetów), cały czas mieszając, aby ser dobrze się rozpuścił.
- Sos zagęścić zawiesiną z mąki i ½ szklanki wody, dodać śmietanę; wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
- Do sosu dodać także żółty ser (starty na tarce o grubych) oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Całość doprawić pieprzem, solą. Do sosu przełożyć także pulpety, zagotować.
Makaron
- Zagotować 2 l wody, dodać 1 łyżkę soli, wrzucić makaron i gotować go przez ok. 8 minut. Makaron musi być „Al dente”. Odcedzić.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z sosem i pulpetami, wymieszać. Podawać z dodatkiem startego parmezanu.
Fajne danie, niewymagające zbyt dużo czasu 🙂
Jeśli chodzi o szybkie dania, to polecam również taką wersję makaronu: https://cosdobrego.pl/przepis-na-makaron-z-pesto-i-parmezanem/