
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Łososia na szpinaku
Król wśród ryb, jak mawiają specjaliści od zdrowego żywienia. Konkretna dawka zdrowych tłuszczów czyni z tej ryby jedną z najbardziej cenionych na świecie. Łosoś ma delikatny smak i takiej też wymaga oprawy. Ze szpinakiem tworzą doskonałą kompozycję. To świetny pomysł na dobry obiad bądź kolację.
Składniki na Łososia
- 2 kawałki łososia ze skórą (każdy po ok. 300 g)
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Łososia
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut.
- Pod koniec smażenia dodać śmietanę, doprawić całość solą i pieprzem.
- Kawałki łososia opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
- Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek; rybę smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
- Porcję łososia ułożyć na poduszce ze szpinaku; potrawę podawać z ryżem.