
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kal/1 porcja
Przepis na Leczo z soczewicą
Leczo z soczewicą to danie dedykowane nie tylko dla wegan czy wegetarian. Warto czasami spróbować czegoś innego, chociażby po to, aby urozmaicić swoją dietę. To najlepszy moment, aby przyswoić zupełnie nowy smak. Lekkie, smaczne i do tego zdrowe.
Składniki na Leczo z soczewicą
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 papryki
- 1 mała cukinia
- 3 pomidory
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób wykonania Leczo z soczewicą
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zrumienić na oleju.
- Do cebuli dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, słupki cukinii oraz papryki; wszystko zrumienić.
- Następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory; całość poddusić, aby warzywa zmiękły.
- Do warzyw dodać soczewicę; doprawić całość solą i pieprzem; gotować pod przykryciem, aż soczewica zmięknie.
- Na koniec leczo posypać drobno posiekanym koperkiem.
Mega dobre, polecam! 😉
<3