
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Lasagne z mięsem i szpinakiem
Namiastka kuchni włoskiej w domowym zaciszu. To danie jest mniej, więcej tak samo popularne jak pizza, tak samo smaczne, a może nawet bardziej. Można zastosować równie wiele, różnorodnych składników i dodatków. Jednak na przygotowanie potrzeba nieco więcej czasu, bo około 2 godzin. Lasagna z mięsem i szpinakiem, to danie, które dostarczy mnóstwo energii. Jest pożywne i odżywcze. W prosty sposób można w niej przemycić niezbyt popularny wśród dzieci - szpinak.
Składniki na Lasagne z mięsem i szpinakiem
- Mięso
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego, np. z łopatki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów z zalewie
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Szpinak
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- Sos beszamelowy
- 50 g mąki
- 30 g masła
- 2 szklanki mleka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 300 g makaronu „Lasagne”
- 200 g sera żółtego
- 50 g masła
Sposób wykonania Lasagne z mięsem i szpinakiem
Mięso
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodać mięso, smażyć pod przykryciem przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól, pieprz, pomidory w puszce, dusić przez 5 minut.
Szpinak
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Do cebuli i czosnku dodać rozmrożony szpinak, smażyć przez ok. 7-10 minut.
- Pod koniec smażenia doprawić całość solą i pieprzem.
Sos beszamelowy
- Masło roztopić na patelni.
- Następnie dodać mąkę i energicznie mieszając wlewać mleko, aż powstanie gładki sos.
- Sos doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową; wszystko dokładnie wymieszać.
Zapiekanie
- Naczynie do lasagne posmarować masłem.
- Na spodzie formy ułożyć warstwę z płatów makaronu.
- Na warstwie makaronu równomiernie rozłożyć ½ porcji mięsnego farszu, a następnie ¼ sosu beszamelowego oraz ¼ porcji przygotowanego sera.
- Na warstwie sera umieścić ponownie makaron, farsz szpinakowy, sos beszamelowy oraz kolejną porcję żółtego sera itd. Ostatnią warstwą jest sos beszamelowy i ser.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez ok. 45 minut.
- Lasagne po upieczeniu odstawić na 20 minut i pokroić.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Do przepisu można użyć dowolnego żółtego sera; może to być także ser „Mozzarella”