
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Już nie raz można było się przekonać, że filet z piersi kurczaka to mięso niemalże uniwersalne. Świetnie nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia czy gotowania. Tym razem „Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym”. Czas przygotowania to zaledwie godzina. Dodatkowym atutem tego dania jest zawartość nie tylko mięsa, które stanowi podstawowe źródło białka, ale także szpinaku – ten z kolei dostarcza sporo żelaza. Dobry sposób na przemycenie porcji zdrowia do diety pociech.
Składniki do Kurczaka ze szpinakiem
- 2 filety z kurczaka
- 300 g mrożonego szpinaku
- 3 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kurczaka ze szpinakiem
- Szpinak wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowaniem potrawy.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z dodatkiem kilku kropel oliwy .
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę, dodać do cebuli i czosnku, zrumienić.
- Następnie dodać rozmrożony szpinak; całość smażyć przez ok. 7 minut.
- Pod koniec smażenia dodać śmietanę oraz jogurt naturalny; doprawić całość solą i pieprzem.
- Potrawę podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.