
- Czas przygotowania: 2h 00 min
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: 5 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 250 kcal/1 porcja
Przepis na Kurczaka pieczonego na butelce z piwem
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Czasu wymaga jedynie zapeklowanie tuszki kurczaka, no i później pieczenie. Wbrew pozorom, piwo w gotowym daniu jest ledwo, co wyczuwalne, za to mięso jest mięciutkie i soczyste. Do tego postawa kurczaka nadzianego na butelkę, w piekarniku może rozbawić nie jednego smutasa.
Składniki na Kurczaka pieczonego na butelce
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- piwo (w szklanej butelce)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kurczaka pieczonego na butelce
- Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką i rozmarynem, skropić go oliwą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Butelkę z piwem umyć, zerwać z niej naklejki, otworzyć.
- Następnie na butelkę z piwem nabić kurczaka w taki sposób, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz a cała konstrukcja była stabilna.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny.
- Podczas pieczenia należy co 20 minut polewać kurczaka mieszanką piwa i tłuszczu, który z niego wypłynął.
- Mięso podawać zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.
To musiało smakować domownikowi !:D
Nie narzekał:)
Mega przepis 😀 Kurczaka i piwa już nie ma 😉
Pyszny kurczak. Przepis rewelacja. polecam. 🙂
I prosty w wykonaniu:)